MENÜ

Botsáska
Tartás és tenyésztés
A legtöbb esetben nem a természetes tápnövényükkel etetjük sáskáinkat. Sokszor az eredeti tápnövény nem is ismert. Botsáskáink tehát már a befogásuk utáni első generációban más táplálékra kényszerülnek. A tenyésztők legtöbb esetben saját lehetőségeikhez igazítják a tápnövényeket. Ez legtöbbször a szeder. Sok faj esetében viszont a természetes tápnövény rokonságában kell maradnunk.

A botsáskák legtöbbje oligofág, tehát a tápnövények általában egy rokonsági körből kerülnek ki. Ez a gyakorlatban főleg a rózsaféléket (Rosaceae) és az olajfaféléket (Oleaceae) jelenti, de e mellett sok, egymástól távol álló növényt is megehetnek. Ez fajonként változhat.

Általában a megfelelő tápnövény beszerzése jelenti a legnagyobb problémát sok botsáskatartónak. A gondot vagy az adott növényfaj beszerzése jelenti, vagy a téli, tavaszi hónapok időszakos hiánya. A következőkben sorra vennék néhány növényfajt, amelyekkel állatainkat táplálhatjuk.

A növények gyüjtése sokszor nem könnyű. Aki kertes házban lakik, jobban jár, ha a megfelelő növényeket betelepíti a kertbe. Így folyamatosan ápolhatja, gondozhatja őket és nem utolsó sorban mindig kéznél lesznek! Akinek erre nincs lehetősége, annak fel kell térképeznie a környékbeli erdőket, ligeteket, parkokat! Szerencsére a városi bokrok, sövények jó része kiváló táplálékot nyújt bizonyos fajoknak.

 

A következőkben leírt botsáska-tápnövény kapcsolatok az irdodalmi összegzés és a saját tapasztalatok eredményei. Ez a lista közel sem teljes és nem is lehet soha! Mindig talál az ember olyan növényt, ami könnyebben beszerezhető, nem szúr, vagy télállóbb. Folyamatosan kísérletezzünk új és elérhető tápnövényekkel. Ezt mindíg úgy végezzük, hogy az állatoknak lehetősége legyen választani a megszokott, jól bevált táplálék és az új növény között.

A legjobb, ha évszakok szerint kombináljuk a tápnövényeket. Télen az örökzöld, nyáron pedig a lombhullató fajokat etessük fel. Saját "zöld futószalagom" például tavasszal és nyáron föleg a rózsát és málnát tartalmazza, majd ősztől használom a szedret, tűztövist.

Több esetben kihagytam bizonyos botsáskafajokat, amelyek biztosan fogyasztják az adott növényt, de sem az irodalomban nem találtam adatot, sem saját kísérletet nem végeztem velük. Például szinte minden faj, amelyik megeszi a szedret, nevelhető málnán és rózsán is.

 

Leggyakrabban használt tápnövények:

 

Gyalogszeder (Rubus fruticosus)

 

A legelterjedtebb, legjobban bevált tápnövény. Gyorsan nő, így bírja a gyakori metszést. Nagy előnye, hogy kedvező időjárás esetén egész évben szedhető, kiváló téli táplálék. A tavaszi friss hajtások enyhén mérgezőek, emellett a felülete dúsan szőrözött, ezért ezt ne etessük!

Előfordulnak tüskétlen fajták, ezek keselése könnyebb, de a betegségekkel szemben ezek sokszor fogékonyabbak (például szederrozsda), illetve a fagyokkal szemben kevésbé ellenálló a levélzete (sok köztük a lombhullató).

Igényei:

A fagyzugos területeket nem kedveli, de jól tűri az alacsony téli hőmérsékletet. Árnyékos területeken, vagy hótakaró alatt egész télen medtartja a lombját.

Szereti a jó tápanyag- és vízgazdálkodású, mély termőrétegű talajokat.

A talaj mésztartalma iránt kevésbé érzékeny, de jobban kedveli a savanyú kémhatású talajt.

Vízigénye nagy (évi 700-800mm) de a pangó vizet nem kedveli.

 

Az alábbi nemek takarmányozására használható:

Abrosoma spp., Acacus spp., Acanthomenexenus spp., Acanthoxyla spp., Achrioptera spp., Acrophylla sp., Agamemnon spp., Alienobostra spp., Anchiale spp., Anisomorpha spp., Aplopus spp., Aretaon spp., Asceles spp., Bacillus spp., Bacteria spp., Baculofractum spp., Baculonistra spp., Bostra spp., Brasidas spp., Canachus spp., Carausius sp., Caribbiopheromera spp., Centrophasma spp., Chitoniscus spp., Chondrostethus spp., Cladomorphus spp., Clitarchus spp., Clonaria spp., Clonistrata spp., Clonistria spp., Clonopsis spp., Cranidium spp., Creoxylus spp., Ctenomorphodes spp., Cuniculina spp., Dares spp., Diapherodes spp., Diapheromera spp., Diesbachia spp., Domorphodes spp., Dinophasma spp., Dryococelus sp., Dyme spp., Entoria spp., Epidares spp., Eubulides spp., Eucarcharus spp., Eurycantha spp., Eurycnema spp., Extatosoma spp., Haaniella spp., Haplopus spp., Hermagoras spp., Hermarchus spp., Heteropteryx sp., Hoploclonia spp., Hypocyrtus spp., Isagoras spp., Lamponius spp., Leiophasma spp., Leptynia spp., Libethra spp., Lobolibethra spp., Lonchodes spp., Lonchodiodes spp., Lopaphus spp., Manduria spp., Matutumetes spp., Mearnsiana spp., Medaura spp., Medauroidea spp., Menexenus spp., Mithrenes spp., Mnesilochus spp., Myronides spp., Nearchus spp., Necroscia spp. (eddig csak a PSG-88-ról írták), Neohirasea spp., Neopromachus spp., Nescicora spp., Ocnophiloidea spp., Orestes spp., Onchestus spp., Oncotophasma spp., Orxines spp., Oxyartes spp., Parabacillus spp., Paraclonistria spp., Paracyphocrania spp., Paramenexus spp., Paranisomorpha spp., Parapachymorpha spp., Paraphanocles spp., Parectatosoma spp. (rá kellett szoktatni), Parocnophila spp., Periphetes spp., Peruphasma sp. (eddig csak a PSG-50-ről írták), Phaenpoharos spp., Phanocles spp., Phanocloidea spp., Pharnacia spp., Phasma spp., Phasmotaenia spp., Phenacephorus spp., Phobaeticus spp., Phraortes spp., Phryganistria spp., Phyllium spp., Pinnispinus spp., Planudes spp., Prisomera spp., Pseudobacteria spp., Pseudophasma spp., Pseudosermyle spp., PSG-49., PSG-184., PSG-229., PSG-279., Pylaemenes spp., Ramphophasma spp., Ramulus spp., Raphiderus spp., Rhamphosipyloidea spp., Rhynchacris spp., Sceptrophasma spp., Sipyloidea spp., Sosibia spp., Spinodares spp., Spinohirasea spp., Stheneboea spp., Sungaya spp., Tirachoidea spp., Tisamenus spp., Trachyaretaon spp., Urucumania spp., Xylica spp.

 

 

Hamvas szeder (Rubus caesius)

 

Sok helyen elterjedt gyomnövény. Termése kisebb, mint a gyalogszederé, ezért nem termesztik. Tüskéi vékonyabbak és sűrűbben állnak. szára vékonyabb, a földön szétterül.

Igényei:

Inkább mészkedvelő. Mivel az időszakos vízborítást jól tűri, az ártereken, vízpartokon is nagyon gyakori. Az első fagyok után lombját elveszíti, ezért téli táplálásra nem alkalmas.

 

Az alábbi nemek takarmányozására használható:

Lásd: gyalogszeder

 

 

Málna (Rubus idaeus)

Rózsa (Rosa spp.)

Tűztövis

Korallberkenye

Tölgy (Quercus spp.)

Viburnum lucidum

Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare)

Ligustrum lucidum

Japán babérsom

Orgona

Borostyán

Japánnaspolya

Alma

Körte

Szilva

Bükk

Orbáncfű (Hypricum. spp.)

Eucalyptus

Csavarpálma (Pandanus spp.)

 

Asztali nézet