MENÜ

Botsáska
Tartás és tenyésztés
 

Acrophylla wuelfingi (Redtenbacher, 1908) PSG-13.

 

Az állatkert nagyon régen, körülbelül 1994-óta folyamatosan tenyészti őket. Az első példányaimat is a Rovarházból kaptam, még gyerekként, 1997-körül. Sajnos a szakközépiskolai kollégiumi évek alatt néhány faj tenyésztését feladtam, ez is köztük volt. Közben nem csak az Állatkertben, de minden hazai tenyésztőnél a hím egyedek lassan kipusztultak, ezért kb.8-10 éve Magyarországon csak parthenogenetikus módon szaporodik a faj.

Nagy termetű, hosszúkás állatok a hímek és a nőstények is jól fejlett szárnyakkal rendelkeznel, de repülni csak a hímek tudnak. Tenyésztésükhöz nagy méretű és jól szellőző terráriumra van szükség. A magas hőmérsékletet és az alacsonyabb páratartalmat kedveli. Tartható szedren, de jobban szereti a tölgyet.

Az elmúlt években sajnos nem állt megfelelő helyiség a rendelkezésünkre (hüvösebb volt és nem szellőzött megfelelően), ezért az állomány jelentősen megcsappant, de új állatok beszerzésével és a szoba átalakításával (A szellőzőrendszert nagyobbra cseréltük, valamint egy álló ventillátor folyamatosan mozgatja a levegőt a helyiségben, ami kicsivel melegebb is lett.) most stabilabbnak látszik az állomány.

2013. nyara - Új állatokat kaptunk, az utolsó túlélők mellé. 

2013. augusztus - Peterakás kezdete.

2013. december eleje - Elkezdtek kelni a kicsik, akik vegyesen kapják az örökzöld tölgyet a szederrel. Elhullás eddig nem volt, de még kevesen vannak.

 

 

Asztali nézet